Ga naar hoofdinhoud

Wat is big data?

Het wereldwijde web is in de afgelopen jaren razendsnel gegroeid. Op dit moment hebben er 4,57 miljard mensen in de wereld een actieve internet aansluiting. Het is niet meer weg te denken uit de samenleving en ons dagelijks leven. Door het gebruik van het internet en digitale apparatuur genereren we enorm veel data. Zoveel zelfs dat het data volume exponentieel blijft groeien. 90% van alle data ter wereld is in de afgelopen twee jaar ontstaan!

In de eerste generatie internet publiceerde webpagina’s voornamelijk informatie. Als gebruiker kon je enkel gegevens ophalen. Web 2.0 bracht hier verandering in. De computergebruiker kon meer invloed uitoefenen en interactie werd mogelijk. Nu zijn we in de 3e internet generatie gekomen. Internettoepassingen zijn op elkaar afgestemd, kunnen samengaan of geïntegreerd worden. We gaan van data naar big data.

 

De 6 V’s van big data

Over de term “big data” is veel te twisten. Enkel een grote hoeveelheid data is geen big data. Er zijn verschillende factoren om big data te beschrijven. Als raamwerk worden vaak de 6 v’s gebruikt. Volume, variety, velocity, veracity, variability en value. Big data is namelijk niet enkel het soort- of volume van data, maar een proces. Van verwerken, analyse tot automatische toepassingen.

Iedereen denkt bij big data direct aan het onderliggende volume van data.

Het spreekt eigenlijk voor zichzelf. Big data is groot, het zijn heel veel bytes. Toch is er enige nuance nodig, want data software kan ook nuttige analyses maken van relatief kleinere datasets

Data bestaat in allerlei vormen en maten. De variety of diversiteit beschrijft de grote verscheidenheid, variëteit in data.

De technologische vooruitgang maakt het mogelijk om steeds nieuwe soorten data te analyseren. Denk bijvoorbeeld aan spraakberichten, sensormetingen, gezichtsherkenning en IoT apparaten. De variëteit maakt het verwerken en categoriseren van data extra complex.

Velocity is het begrip voor de snelheid en verandering in data.

Smartphones zenden constant data uit en dat wordt allemaal opgeslagen. Het is deze snelheid en die voor constante verandering in data zorgt, dat is een uitdaging. Ook is deze snelheid vaak de oorzaak van het hoge volume.

Door de snelheid heeft big data een tijdelijke waarde. Het snel verwerken van data om te komen tot resultaten is essentieel. Soms moet data binnen minuten/seconden verwerkt worden om nog nuttige resultaten te bieden. Je steekt niet blind de straat over met verkeersinformatie van 3 minuten geleden.

Net zo belangrijk is de kwaliteit en oorsprong van de data. Veracity maakt het mogelijk om data aan te merken als feitelijk en zuiver. Kortom varacity is de waarheid en authenticiteit van de onderliggende data. Wanneer big data inzichten gebaseerd zijn op slechte informatie zal dit leiden tot een foutieve uitkomst.

Met variability gaat het over de geldigheid van data. In hoeverre verandering in de onderliggende structuur de betekenis van de uitkomst veranderd. Het lijkt erg op veracity maar het gaat over de verbanden tussen data. De opbouw van de structuur en betekenis van big data.

Voorbeeld: Een Netflix abbonement voor 10 euro, een videotheek abbonement voor 20 euro of een Netflix- + videotheek abbonement voor 20 euro. Veel mensen kiezen voor het Netflix- + videotheek abbonement. Als de onlogische keuze wordt verwijderd en de keuze overblijft tussen een Netflix- of Videotheek abbonement, kiest men voor een Netflix abbonement. De logische keuze. Het veranderen van de variabele heeft grote impact op de uitkomst.

De eerste 5 v’s gingen over de verschillende dimensies van big data. Bij de v van value gaat over de waarde van big data. De waarde die uit big data gehaald kan worden is misschien wel de belangrijkste factor. Big data moet data verbeteren en betere resultaten uit data bieden. Zonder waardevolle uitkomst heeft het gehele proces geen nut.

Datagedreven werken wordt gebruikt om toekomstige ontwikkelingen te voorspellen om hier zo goed mogelijk op in te spelen. Met behulp van data is het mogelijk om de processen zo efficiënt mogelijk in te richten, waardoor beslissingen sneller, beter én accurater genomen worden.

Meer weten wat data voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem gerust contact met ons op. Onze dataspecialisten gaan graag het gesprek aan over de kansen voor jouw organisatie.

Back To Top