Skip to content

16 t/m 20 nov > de week van de werkstress!

Lekker laat opstaan, uitgebreid ontbijten en in je pyjama achter je laptop kruipen. Thuiswerken lijkt ideaal maar volgens het laatste onderzoek van het TNO is het tegenovergestelde waar. 12% van de thuiswerkers heeft moeite om zich te concentreren tijdens het werk. Je zou verwachten mensen die nog wel op locatie werken geen extra stress ervaren, maar dat is niet waar. Het werk is veranderd, er zijn meer regels bijgekomen, de werkdruk en onzekerheid zijn toegenomen. Hier zijn 10 manieren om stress te verminderen.

Respecteer je pauzes / neem mini pauzes

Ook al is het enorm druk, maak tijd vrij voor een lunchpauze. Doe dat niet op de werkplek maar ga naar de kantine of naar buiten. Net een belangrijke klus afgerond? Neem een mini pauze. Ga wat drinken pakken, loop een rondje, maak een praatje met collega’s maar probeer te bewegen (rekken en strekken). Je bent zo weer klaar voor de volgende uitdaging!

 Tijdelijk in een eigen werk omgeving

Veel afleiding op de afdeling door bellende of langslopende collega’s? Probeer een tijdelijke plek te vinden om individuele taken af te ronden. Je kan jezelf vaak beter concentreren op een rustigere plek en krijgt dat meer gedaan.

 Blokkeer tijd in je agenda

Werk wat steeds maar blijft liggen en wat steeds maar niet afkomt. Blokkeer tijd in je agenda om deze klussen af te ronden. Markeer dit ook in je agenda “geen afspraken inplannen”, zodat je tijd niet gekaapt wordt door je collega’s.

 Eén taak tegelijkertijd

Komen er steeds taken tussendoor die je ‘snel’ even afrond. Het wisselen tussen taken (multitasken) kost tijd en mentale energie. Aan het einde van de dag heb je hard gewerkt maar het gevoel dat er veel half afgemaakte klussen op je liggen te wachten. Komt er toch een belangrijke taak tussendoor, schrijf het dan op een briefje. Je kunt deze dan afronden nadat je klaar bent met je huidige werk.

 Zeg vaker nee

Ben jij die behulpzame collega bent die altijd wil helpen of de specialist die alles weet. Het is misschien prettig om collega’s te helpen, maar tegen welke prijs? Als je pas aan het einde van de dag toekomt aan je eigen werk geeft dat extra werkstress.

 Maak een takenlijst

Het gevoel dat je veel moet doen wordt veroorzaakt door je brein. Wanneer je taken probeert te onthouden, word je er vaak aan herinnerd. Hierdoor heb je het gevoel dat het enorm druk is. Schrijf de zaken op en werk taak voor taak het lijstje af. Je zal zien dat als je alles hebt opgeschreven je beter keuzes kan maken, je meer rust krijgt en focus heb op de taken die je uitvoert.

Start met de vervelendste taak

Stel je ook vaak de vervelende klussen alsmaar uit? Als je de dag begint met de meest vervelende klus, heb je dat alvast achter de rug. Je dag kan nu alleen maar leuker worden. Doe je dat niet, dan kijk je de hele dag op tegen die vervelende klus.

 Plan je agenda niet te vol

Ben je altijd bezig en zit de hele week vol gepland met vergaderingen. Je gaat van het ene overleg naar het volgende overleg. Probeer een maximaal aantal uren in te plannen voor vergaderingen. De overige tijd heb je nu vrij om zaken af te handelen.

Leef gezond

Je brein is maar een klein gedeelte van je lichaamsgewicht, maar verbruikt in verhouding heel veel energie. Als kenniswerken gebruik je jouw brein voortdurend. Dat kost veel energie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat gedurende de dag deze energie wordt aangevuld. Gebruik van koffie of energiedrankjes geeft een korte energie injectie. Het is beter om gezond te eten, heeft geeft minder snel de energie af.

 Houd een grote opruiming op kantoor

Weer een formulier waar je even niet van weet wat je ermee moet? Het gaat vaak op de grote stapel. Een rommel op je kantoor of bureau maakt je hoofd onrustig. Een opgeruimde werkplek zorgt voor voor focus. Archriveer de documenten die nog onder handen moeten worden genomen en zet ze op je to-do lijstje.

Back To Top